velewe logo  

Hoofd menu

· Home


Welkom

Inlognaam:

Wachtwoord:


Vergeet me niet

[ ]


Musea

Museum voor de geschiedenis van de wetenschappen van de UG [link]

Het Museum voor de geschiedenis van de wetenschappen van de universiteit Gent is een inrichting voor wetenschappelijk onderzoek in het gebied van de geschiedenis van de wetenschappen en, meer bepaald, de geschiedenis van het wetenschappelijk instrument. De kern van het mueseum is de collectie wetenschappelijke instrumenten, gebruikt in onderwijs en onderzoek aan de Gentse universiteit sinds haar stichting (1817) tot het einde van de 20e eeuw, en dit in verschillende wetenschappelijke richtingen (fysica, chemie, biologie, wiskunde, etc.). In het museum wordt aldus het patrimonium oude instrumenten van de universiteit bewaard en toegankelijk gemaakt voor onderzoekers en andere geïnteresseerde bezoekers. Het Museum is open voor alle publiek inclusief de jeugd, maar gezien de aard van de collecties is een zekere voorkennis van, of interesse voor de wetenschappen vereist om het tentoongestelde te kunnen genieten. In het Museum worden regelamtig tijdelijk thematische tentoonstellingen ingericht. Naast de tentoongestelde objecten (ongeveer 800), bezit het museum er nog veel meer (ongeveer 5000). Zij werden ondergebracht in een depot dat op aanvraag opgensteld kan worden voor specialisten.

Virtueel Museum voor jongeren [link]
Het Virtueel Museum wil jongeren van het secundair onderwijs op een leerrijke en plezierige manier sensibiliseren voor de uitdagingen van wetenschap en technologie.
Het is een bron van informatie en inspiratie voor scholieren én leerkrachten. Zij worden vertrouwd gemaakt met de mogelijkheden van de informatie- en communicatietechnologie. Op termijn wil het Virtueel Museum uitgroeien tot een volwaardig werkinstrument voor het onderwijs en andere wetenschappelijke instellingen die met wetenschap en technologie bezig zijn.
Het project startte met een wedstrijd waarbij groepjes jongeren een zelfgekozen onderwerp multimediaal uitwerkten. Elk team kreeg een onderzoeker van de universiteit toegewezen. De scholieren konden via e-mail vragen stellen aan deze wetenschapper en kregen zoek- tips. Soms gingen ze ook naar een lab of volgden live experimenten op. De leerlingen ontdekten ook hoe de onderzoekers bewegende beelden, teksten, tekeningen, figuurtjes en links tot één logisch verhaal omvormden.
Deze multimedia verhalen zijn de bouwstenen van het virtuele museum. Een gespecialiseerd bedrijf ontwikkelde met de meest moderne 3D-applicaties een 3-dimensionaal gebouw met park, infobalie met de hostess Sonja, liften en toiletten. In het Virtueel Museum kunt u 14 projecten bezoeken. Enkele thema's zijn: de geschiedenis van de vrouwenbeweging, de dioxinecrisis, de platen- tektoniek, de slingerbeweging. Nieuwe projecten worden er steeds aan toegevoegd.
Het Virtueel Museum is een initiatief van de dienst Wetenschapscommunicatie van de VUB in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschap. De lezers van de Financieel Economische Tijd stemden deze website al in de top-10 van de beste Belgische websites.
EasyGalleryDecember 2018

Geen gebeurtenissen deze maand.

ZMDWDVZ


1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031


RSS Feeds

Onze nieuwsberichten kunnen worden verkregen door deze RSS info te gebruiken.
rss1.0
rss2.0
rdf